دو روش رزمی معرف و مهم که در دنیا آموزش داده می شود عبارت است از کاراته و تکواندو .
بسیاری از مردم تفاوت این دو نوع ورزش رزمی را نمی دانند . شباهت بین این دو در پوشش کاراته کاران و تکواندو کاران است . که در هر دو از لباس هایی سفید با کمربندهایی رنگین استفاده می شود . کاراته سنتی در جزیره اوکیناوا واقع در ژاپن و با تأثیر فراوان از فنون رزمی چینی توسعه یافت . در واقع سبک های متفاوتی از کاراته وجود دارد اما امروزه تمامی آنها را با عنوان فنون رزمی ژاپنی می شناسند .
رنگ های متفاوت کمربندهای نیز نشان دهنده درجه رزمی کاران می باشد به این ترتیب که رنگ سفید برای مبتدیان و رنگ مشکی برای رزمی کاران در سطوح بالاتر می باشد . در بین دو رنگ ، رنگ های متنوع دیگری وجود دارد .
تکواندوی مدرن پس از تأثیرپذیری از کاراته ژاپنی ، در هنگام اشغال این کشور توسط ژاپن در کره توسعه یافت .در واقع تکواندو نوعی کاراته کره ای می باشد.آنها از لباس های سفید با کمربندهای رنگین . همانند کاراته ، در این ورزش استفاده کردند،امروزه دو سبک اصلی در تکواندووجود دارد که یکی از آنها تحت نظارت فدراسیون بین المللی تکواندو و دیگری تحت نظارت فدراسیون جهانی تکواندو قرار دارد .
بسیاری از آموزشگاه ها نیز نوارهای مشکی را به یونیفرم های سفیدشان افزوده اند که نشان دهنده همان کمربند مشکی می باشد .
در آموزشگاه های مرتبط با فدراسیون جهانی تکواندو از لباس هایی با یقه هفت استفاده می شود . سبک های کره ای دیگری وجود دارد که عبارتند از :
تانگ سودو(tang soodo) و موداک کوآن (moo duck kwan) برخی آموزشگاه های کاراته و تکواندوی آمریکایی علاوه بر رنگ سفید از لباس هایی با رنگ قرمز ، مشکی و آبی استفاده می کنند . می توان این اصل را در کاراته عمومیت داد که کاراته کار در حین تمرین یا مبارزه 60 درصد از بازوها و دست های خود برای ضربه زدن و یا بلوکه کردن ضربه حریف و 40 درصد از پاها ، برای ضربه زدن استفاده می کنند . این تفکیک در بسیاری از اشکال و کاتاهای کاراته دیده شده است .
کاتاهای که در آن اصولی گنجانده شده که شرایط مبارزه با دشمنان فرضی را با استفاده از تکنیک های فنون رزمی شبیه سازی می کند اما در تکواندو این درصدها درست برعکس کاراته است . یعنی 40 درصد استفاده از دست ها و 60 درصد استفاده از پاها برای ضربه زدن به سر حریف ، تأکید بیشتری شده است .
تکواندوکاران بیشتر از حرکات پرشی استفاده می کنند و در همان حال که بین زمین و هوا هستند تکنیک های ضربه زدن با پا را اجرا می کنند . فرم های تکواندو نسبت به کاراته از پیچیدگی کمتری برخوردار می باشد . برخی از آموزشگاه های تکواندو نیز به خاطر به کارگیری شکل متفاوتی از کاراته در برنامه آموزشی خود معروف می باشند
در اوج قدرت انسان باش ...سوساي اوياما
کیوکوشین با 1000 روز تمرین آغاز میشود و با 10000 روز تمرین به اوج خود میرسد
_کاراته اقیانوس بیکرانیست که ساحل آن کیوکوشین نام دارد.
_اگر کاراته را از من بگیرید دیگر چیزی برایم باقی نمی ماند،زیرا کاراته همه چیز و همه زندگی من است.
_کاراته راه زندگی است و هدف من تحقق و تفحص برای بهتر زیستن در این طریق بوده است و توصیه می کنم انرژی خود را صرف رسیدن به درجه استادی و تسلط کامل روی تکنیکهای کاراته کنید تا از نظر روحی و جسمی متعالی و قوی شوید.نبایستی وقت و انرژی خود را صرف پول،زن،شهرت یا هر نوع افکار دیگر کنید.
_نعره هیچ شیری خانه چوبی را خراب نمیکند،من از سکوت موریانه ها میترسم
كاراته با تواضع شروع مي شود وبا تواضع خاتمه مي يابد." سوساي ماس اوياما"
1-هنرجويان مي بايستي به محض ورود به كلاس" دوجو" احترام گذاشته ودو بار"اوس" بگويند. يك بار با ورود به سوي جلو كلاس" شين ذن" وبار دوم به سوي هنر جويان حاضر در كلاس.
2-هنر جويان مي بايستي به موقع وسر وقت در كلاس حضور داشته باشند. كساني كه با تأخير در كلاس حاضر مي شوند پس از اداي احترام ،به حالت رسمي" سي زا " سر پايين ،چشم ها بسته مي نشيند ومنتظر فرمان دعوت به كلاس ا ز سوي مربي مي شود. پس دريافت فرمان در حالي كه هنوز در حالت « سي زا » مي باشد احترام گذاشته و« اوس» مي گويد(به جاي كلمه اوس مي توان از جمله «شيتسوري شيما سو» يعني از اينكه نظم كلاس را به هم زدم پوزش مي طلبم ا ستفاده نمود) سپس به آخر كلاس ملحق مي شود. بايد دقت نمود كه هرگز از جلوي ديگرهنر جويان خصوصا ارشدهاي كلاس عبور ننمايد.
3-هنر جويان مي بايستي در حفظ ونگهداري دوگي ( لباس كاراته )، ساق بند ، دستكش و... كوشا بوده وبا تميز نگاه داشتن وخوشبوومعطرنمودن آنها سبب تشويق وتشجيع ديگران در انجام آن به بهترين وجه گردند،خصوصا « دوگي » بايد تميز باشد. آرم كيوكو شين بايستي بر روي قسمت چپ لباس نصب گردد. شكافتگي ها وپارگي هاي لباس بايد بي درنگ تعميرگردد.
همچنين بايد دقت نمود كه لوازم ولباس نا مناسب بيانگر بي توجهي هنر جو به ساير هنر جويان ودوجو تلقي ميشود.
4- در خلال تمرين سعي شود دوگي خود را حركت ندهيد وجا بجا نكنيد،در هر زماني از تمرين اگر تصميم به مرتب كردن ويا درست كردن لباستان گرفتيد اين امر با پشت نمودن به كلاس ، بسيار سريع و آرام انجام شود.
5- به درجات بالاتر واعضاي قديمي مي بايست احترامي شايسته گذاشته شود،هنگامي كه ارشد يا هر كمربند سياه وارد كلاس مي شود،همه هنر جويان بايد ايستاده و«اوس» نمايند.
6- قبل از مواجه شدن وسلام نمودن به ارشد يا استاد، هنر جويان مي بايست «اوس » نموده وبه همان ترتيب سابق عمل نمايند. اين قاعده وقانون مي بايست در خارج از «دوجو» نيز به همان كيفيت اجرا شود وبايستي هميشه ازاستاد خود قدرداني نماييم.
7- چناچه با شخصي كه درجه او نا مشخص است مواجه شديد مي بايست همانند يك ارشد بالاتر از خودتان بااو بر خورد نماييد.
8- هنگامي كه هنر جويان با يكديگر دست مي دهند مي بايست براي نشان دادن اعتماد و تواضع و فروتني از هر دو دست استفاده نمايند و« اوس » بگويند. اين قاعده حتي هنگامي كه خارج از « دوجو » مي باشيم ، لازم الاجرا بوده وبه همان كيفيت مي بايست عمل شود.خصوصا در برخورد با درجا ت بالاتر بايد اين امر را رعايت نمود.
9- هنر جويان مي بايستي در جواب استاد با صداي بلند "ا و س " نموده وعكس العمل هاي سريعي در پاسخ به فرمان او داشته باشند. پاسخ هاي كند ونه چندان خوب ، غير مؤدبانه تلقي مي شود.
10- هنر جويان مي بايست در خلال تمرين تمام توجه وتمركز حواس خود را بر روي تكنيك ها معطوف داشته وبه ذهن ويا چشم هاي خود اجازه سر گرداني را ندهند. مي بايست تقدير خالصانه با توجه بيشتر نسبت به استاد وساير هنر جويان داشته باشد. دقت نمايند كه هرگز بدون رعايت وقاروحرمتي كه سزاوارآن است آموزش را شروع ننماييد. در خلال تمرين ، فرمان راحت باش به هنر جويان داده خواهد شد.( منظور حالت رسمي " سي زا " به حالت راحت « آنزا» ( آ گورا ) مي باشد. در طول اين مدت مي بايست از نا آرام نمودن كلاس وصحبت با ديگران يا هر نوع عملي كه سبب بي نظمي در كلاس گردد، خوداري نمود.
11- هنر جويان نبايستي بدون كسب اجازه كلاس را ترك نمايند،در موارد ضروري كه شما مجبور به ترك سريع كلاس مي باشيد بايد مؤدبانه ودراسرع وقت موضوع خود را به استاد اطلاع داده وكسب اجازه نماييد.
12- براي جلوگيري از بروزخسارات وصدمات ،هنرجويان نبايستي از ساعت ،گردن بند و...ويا هر نوع لوازم تزئيني در خلال تمرين استفاده نماييد. صرفا استفاده از عينك در زماني كه " كوميته " ( مبارزه ) صورت نمي گيرد مجاز مي باشد. در خلا ل كوميته ( مبارزه ) چنان كه استفاده ازساق بند، كاپ و... سفارش شده است برداشتن عينك ويا استفاده ازلنزهاي درون چشمي قويا توصيه مي گردد.
13- مكان آموزش مكان مقدس ومحترمي است ، لذا هنر جويان نبايد از كلاه يا آفتاب گير در محل آموزش استفاده نماييد ويا با كلام زشت وقبيح در باشگاه تكلم ننمايند.همچنين صرف غذا وبه پا كردن كفش در" دوجو" مجاز نمي باشد. پس از تمرين روزانه در هر كلاس ، كليه هنر جويان مي بايست در تنظيف ومرتب نمودن كلاس مشاركت داشته وبايد توجه نمود كه حفاظتونگهداري از سالن تمرين به عنوان مكان ارزشمند، حايز اهميت مي باشد.
14-هنر جويان بايد به روح رفاقت ودوستي احترام گذاشته وراه حقيقت كيو كوشين را تحت تأ ثير رفتارهاي دلسرد كننده ويا كينه توزانه خود قرار ندهند، احساسات منفي در كوميته (مبارزه )، نبايد جايگاهي داشته باشد.
15- كليه هنر جويان مي بايستي از شايعات بي اساس واظهارات اهانت آميز در خصوص ساير هنر جويان كلاس ويا سبك پرهيز كنند.
16-هنر جويان مي بايستي مشتاق شركت در مسابقات كيو كوشين بوده واندوخته هايي را كه از استاد خود فرا گرفته اند، به كار گيرند.
17-هنر جويان بايد تلاش نما يند تا پس از كسب اجازه از استا د مر بوطه از ساير كلاس هاي كيو كوشين كاراته ديدار نمايند.
18-هنر جويان مي بايستي از قدم گذاشتن در راهي كه برداشت ضعيفي از سازمان جهاني كيو كوشين كاي كان كاراته ترسيم مي نمايد، كاملا خودداري نموده ومسلما نبايستي از تكنيك هاي فرا گرفته در آسيب رساني عمدي به ديگران استفاده نمايند، مگر در موارد اضطراري كه زندگي خود يا همسرش در خطر قرار گيرد.
19-هنر جويان بايد كوشش نمايند در زندگي روزمره ،آبرومند وبا شرا فت زندگي كنند وهرگز روح كيوكوشين را فراموش نكنند. سرت را پايين نگه دار ( فروتن ومتوا ضع باش)،چشم ها را باز نگه دار ( بلند همت باش )، كمتر سخن بگو ( فكر كردن مقدم بر سخن گفتن است ) ،خوش قلب باش ( با ديگران با احترام وفروتني رفتار كن ) ،نسبت به ديگران مهربان بوده ،فرزندي با تقوا وخدا ترس باش كه اين خود نقطه شروع است (در حفاظت واحترام به والدين كوشش كن ) .
وقتی پاهایت چنان خسته اند که بزور راه میروی
یک راند دیگر مبارزه کن
وقتی بازوهایت چنان خسته اند که قدرت گارد گرفتن نداری .
یک راند دیگر مبارزه کن
وقتی خون ازدماغت جاریست
وچشمانت سیاهی میرود
و چنان خسته ای که آرزو میکنی حریف مشتی به چانه ات بزند و کار را تمام کند .
یک راند دیگر مبارزه کن
و به یاد داشته باش مردی که همواره یک راند دیگر مبارزه میکند هرگز شکست نمیخورد
۱-ریلكس بدن:
«ریلكس» واژه ای است انگلیسی و بمعنای شُل كردن بدن. رزمی كاری كه بتواند به طرز صحیحی بدنش را ریلكس و شُل كند به راحتی قادر است پارازیتها و افكار منفی ذهن خود را كنترل نماید و فكرش را آرام سازد. به عبارتی «وقتی كه بدن آرام شود، ذهن نیز آرام می شود».زمانی كه ذهن آرام شد، فرد می تواند از تمام تكنیكها و فنون رزمی خود، در مبارزه حداكثر استفاده را ببرد. بعلاوه وقتی كه بدن ریلكس و آرام باشد، انرژی جسمی و روحی اضافی به هدر نرفته و رزمی كار بنیه و قدرت بیشتری برای مبارزه و اجرای فنون خواهد داشت. یك رزمی كار می تواند تكنیك شل كردن بدن را به 2 طریق انجام دهد:
الف-ریلكس ثابت:این شیوه به صورت نشسته و یا اغلب، دراز كش انجام می شود و شخص بوسیله القاء حس سنگینی به خود، نقاط بدنش را شل كرده و به آرامش می رسد.
ب-ریلكس متحرك:پس از اینكه تكنیك ثابت آموخته شد، شخص می تواند ریلكس متحرك كه بسیار موثرتر است را تمرین كند. ریلكس متحرك شامل حركات نرم«تایچی»و «چی كونگ»است. این حركات بعلت آنكه نرم، آهسته، روان و با هماهنگی تنفس انجام می شوند، عضلات رزمی كار را در حركت، ریلكس كرده به وی آرامش روحی فوق العاده ای می بخشد. و بخاطر آنكه از طریق این حركات، كارآیی هنرجوی رزمی بسیار بالا می رود، امروزه اكثر رشته های رزمی در جهان حركات نرم «تایچی» و «چی كونگ» را بعنوان مكمل سبك رزمی خود تمرین می كنند.
۲-تقویت فنون دفاعی:
متاسفانه اكثر سبک های رزمی، بر روی تكنیكهای تهاجمی تاكید بسیار می ورزندو به تكنیكهای دفاعی، توجه لازم را ندارند. فنون دفاعی بعلت آنكه شما را در برابر ضربات حریف كه گاه ممكن است منجر به نقص عضو و حتی مرگ شود، محافظت می كند در مبارزه بسیار مهمتر هستند تا فنون تهاجمی. شما می توانید تحت نظر یك استاد در عرض حداقل 6 ماه مبارزی تهاجمی شوید، ولی اگر بخواهید بصورت مبارزی تدافعی كه بتواند ضربات سریع و غافلگیرانه حریف را مهار كند در آئید، احتیاج به سالها تمرین زیر نظر یك استاد با تجربه دارید. عدم دفاع سریع و اصولی ضربات، در مبارزات قهرمانان مشهور سبكهای كلاسیك نیز مشاهده می شود. سبک "وینگ چون" کونگ فو یكی از سبكهای دفاعی معروف در دنیاست كه تكنیكهای دفاعی موثری دارد. وقتی كه شما در اثر تمرین، مهارتهای دفاعی نان را افزایش دهید، فنون تهاجمی تان خود به خود پیشرفت می كند. ولی اگر بخواهید بیشتر بر روی تكنیكهای حمله ای تاكید ورزید، فنون دفاعی تان بطور اصولی تقویت نمی شود.
۳-محكم كردن بدن:
حساسیت زدایی جسمی نسبت به ضربه یكی از اصول بسیار مهم در هنرهای رزمی است. شما هر چقدر كه در فنون دفاعی، سریع و هوشیار باشید، باز هم امكان دارد در مبارزه یكی دو ضربه به شما اصابت كند كه البته امری است طبیعی. یا زمانی كه بخواهید تكنیك های حریف را دفاع نمایید باید از دستهای محكمی برخوردار باشید. از این رو، بدنسازی جسمی یك رزمی كار در مقابل ضربه به 3 بخش تقسیم می شود:
الف-حساسیت زدایی عضله ای: در این وضعیت، حساسیت عضله ها نسبت به ضربه به تدریج از بین می روند.
ب-محكم كردن استخوانهای دست و پا: طی تمرینات رزمی و مخصوصاً مبارزه، استخوانهای هنر جویان چه در دفاع و چه در حمله بدفعات به هم اصابت می كنند و اگر یك رزمی كار ماهر در فنون رزمی استخوانهای دست و پایش محكم نباشد، ممكن است در اثر درد شدیدی كه در استخوان ساعدش به علت دفاع ضربه حریف بوجود می آید، قادر به ادامه مبارزه نباشد. پس لازم است كه استخوانهای ضروری، مخصوصاً استخوان ساعد دست و ساق پا محكم شده و حساسیت آنها نسبت به ضربه بتدریج از بین بروند.
ج-حساسیت زدایی صورت:از بین بردن حساسیت صورت نسبت به ضربه، اهمیت زیادی دارد. چون ضربه به صورت باعث گیجی می شود و زمانی كه رزمی كاری گیج و مغشوش شود، بهترین موقع است كه وی را تحت حملات متوالی قرار داد. فردی كه در اثر اصابت ضربه به صورتش، گیج شود دیگر هیچ عكس العملی نمی تواند از خود بروز دهد. از اینرو، حساسیت بعضی از نقاط صورت را باید از بین برد. حساسیت زدایی صورت باید بسیار با احتیاط و بتدریج صورت گیرد و مواظب بود كه به نقاط حساس مثل: بینی یا چشمها آسیبی وارد نشود. هر 3 نوع بدن سازی كه در بالا تشریح شد، باید حتماً تحت نظر مربی مجرب و بتدریج انجام گیرند. البته نقاط حیاتی بدن نظیر: بیضه، چشم، حفره گردن و غیره را بهیچ وجه نمی توان در برابر ضربه مقاوم نمود و تنها راه محافظت از آنها، تقویت فنون دفاعی است.
۴-توانایی مبارزه در فاصله نزدیك:
مبارزه در اغلب رشته های رزمی در فاصله دور انجام می شود و بر این اساس، اكثر رزمی كاران تنها قادرند از فاصله دور مبارزه كنند و اگر فاصله بسته شود، در فاصله نزدیك نمی توانند به نحو موثری به مبارزه شان ادامه دهند. توانایی مبارزه از فاصله نزدیك، برای یك رزمی كار بزرگترین امتیاز محسوب می شود. اگر دقت كرده باشید دو نفر شخص عادی كه واقعاً با هم درگیر می شوند، در یك لحظه بطور غریزی و ناخودآگاه فاصله بین خود را كم می كنند و بیشتر از ضربات دست استفاده می نمایند. و این امر، در تمام مبارزات حقیقی و آزاد رزمی، طبیعی است. و به همین علت است كه اكثر قهرمانان رزمیكاری كه در مسابقات از فاصله دور و به صورت كلاسیك و قراردادی مبارزه كرده و پیروز می شوند، در مبارزات غیرقراردادی و آزاد و همچنین درگیریهای خیابانی، بندرت می توانند حریف خود را مغلوب سازند.
تعداد معدودی از سبكهای رزمی هستند كه مبارزه شان از فاصله نزدیك و بیشتر با استفاده از دفاعها و ضربات دست (كه پیروزی نهایی در یك نبرد حقیقی را تعیین می كند) می باشد. یكی از این رشته ها، سبك «وینگ چون» كونگ فو است كه مبارزات این سبك، اصلی ترین و حقیقی ترین مبارزات رزمی در جهان می باشد، چون در شرایط كاملاً واقعی انجام میگیرند. برای نمونه، مبارزات یكی از قهرمانان معروف این رشته را بررسی میكنیم: «امین بوز ته په» استاد ارشد سبك وینگ چون و یكی از قهرمانان فعلی در مبارزات آزاد جهانی است. «اِمین» در بیش از 400 مبارزه كاملاً آزاد و خشن (بدون داشتن دستكش، محافظ سر و دیگر تجهیزات ایمنی) شركت نموده و كلیه حریفان خود را معمولاً كمتر از یك دقیقه مغلوب كرده و تا به حال شكست نداشته است. در بین حریفانی كه این استاد وینگ چون شكست داده، نام چند تن از رزمی كاران و اساتید مشهور رشته های مختلف رزمی نیز به چشم می خورد.
راز اصلی موفقیت امین، سرعت زیاد و هوشیاری ذهنی خارق العاده در بكارگیری تكنیكهای دفاعی و تهاجمی دست به صورت هماهنگ است. به نحوی كه وی در نبردهایش با تهور زیادی فاصله خود را با حریف می بندد و با هوشیاری كامل و اغلب با استفاده از ضربات مشت مستقیم و بر هم زدن تعادل حریف، مبارزه را به نفع خود به پایان می برد. (فنونی كه ذكر شد، از تكنیكهای رایج در سبك وینگ چون است) اگر می خواهید قادر شوید در فاصله نزدیك مبارزه كنید، ابتدا باید زیر نظر استادی مجرب، ضربات و دفاعهای دست خود را مهارت بخشید و سپس فنون قفلی و درویی (به زمین انداختن حریف) را بیاموزید. ضمناً از تجهیزات ایمنی نیز حتماً استفاده كنید.
۵-تنفس صحیح و تقویت ششها:
مَثَلی است چینی كه می گوید:«اگر ضربه یك رزمیكار فاقد كنترل تنفس باشد، ضربه اش قدرت لازم را نخواهد داشت». رزمی كاری كه به تكنیكهای تنفسی آشنا نباشد و آنها را انجام ندهد، نباید خود را یك رزمی كار واقعی بداند. اگر نگاهی به تمرینات سبكهای رزمی بیندازیم، در تمام آنها تكنیك های كنترل تنفس وجود داشته و اهمیت زیادی دارد. براستی چرا تنفس صحیح برای یك رزمی كار بسیار مهم است؟
اجازه دهید با مثالی ساده، مطلب را روشن تر سازیم: اگر شما از چیزی بترسید و یا نسبت به موضوعی خشمگین شوید، اولین ریتم بدنی تان كه از تعادل خارج می شود، تنفس شماست كه سریع و تند می گردد. حال اگر در این وضعیت بتوانید نفسهای عمیق و شكمی انجام دهید یا به عبارتی تنفسهایتان را كنترل كنید، بسرعت آرام شده و انرژی جسمی و روحیتان تحلیل نمی رود.
پس اگر مایلید طی تمرینات و مبارزه زود خسته نشده و بنیه، قدرت و استقامت زیادی داشته باشید، تمرینات تنفسی را پیوسته انجام دهید. از طریق تمرینات صحیح كنترل تنفس، ابتدا ششها قوی میشوند و حین تمرینات طاقت فرسای رزمی كه انرژی بدن رو به اتمام است، این ششهای قوی هستند كه تنفس را خود به خود كنترل كرده و اجازه نمی دهند، رزمی كار خسته و از ادامه فعالیت متوقف شود، بلكه با تنفسهای عمیق و كسب اكسیژن بیشتر، به وی انرژی می بخشند. اینكه می بینید بعضی از هنرجویان رزمی، در نبرد زود خسته شده یا اصطلاحاً «می بُرَند» به خاطر عدم آشنائی شان به تنفس عمیق و اصولی است. نكته دیگر اینكه: یك رزمی كار اساساً باید در حین تنفس كه بدن ضعیف شده و می خواهد انرژی بگیرد، تكنیكهای دفاعی و موقع تخلیه هوا كه بدن قدرت گرفته و میخواهد انرژی را انتقال دهد ضربه بزند.
هیچ وقت از مبارزات تمرینی در باشگاه فرار نکنید (البته اجازه ندارید) و از هر فرصتی برای مبارزه کردن استفاده کنید زیرا تعداد مبارزات زیاد شما باعث موفقیت و اعتماد به نفس شما میشود
اولین چیزی كه در مورد مبارزه و رقابت باید مورد توجه قرار داد،تسلط نسبی بر تكنیك ها ودارا بودن آمادگی جسمانی است. ارزیابی حریف،عجله نكردن برای ضربه واعتماد به نفس از نكات بسیار مهم می باشد.
عدم تفكر در مبارزه موجب آسیب دیدگی شما خواهد شد.(البته بعد ها یاد خواهید گرفت که در حالت بیفکری مبارزه کنید) در اینجا به برخی از مواردی كه بایستی در مبارزه مورد توجه قرار گیرند ،اشاره می شود.
شما زمانی آماده مبارزه هستید كه:
قادر باشید،حریف را تحت فشار قرار دهید وضربه های قدرتمندی را به او وارد نمایید.
اجرای ضربات از روبرو را خوب تمرین كنید وهر لحظه بایستی آماده باشید تا در مقابل ضربه های حریف از خود دفاع كنید. خود را از تیر رس مستقیم ضربات حریف دور كنید وبا اجرای تكنیك مناسب دست یا پا سعی كنید ضربه مؤثر را به حریف خود وارد نمایید.
وقتی كه حریف فن سختی را روی شما اجرا می كند گیج نشوید. حریف را به خوبی ببینید ،حملات او را دفاع كنید.با یك حركت صحیح ،به موقع و با فاصله درست پاسخ او را بدهید. سیستم تنفسی خود را افزایش دهید تا قادر باشید در مسابقات حداقل 3 راند 3 دقیقه ای مبارزه كنید. توصیه های مربی را فرا موش نكنید و دستورات وی را به دقت اجرا كنید.
بایستی با قوانین و مقررات مسابقات آشنایی داشته باشید. دقیقا بدانید هر حركت چه امتیازی دارد،چه تكنیك هایی خطا محسوب می گرددودر صورت بروز رفتار غیر اصولی چه عواقبی در انتظار شما خواهد بود. برای این كه در مبارزه های تمرینی باشگاه آسیب نبینید،سعی نمایید نقاط حساس بدن خود را با محافظ های مخصوص بپوشانید. این عمل شما را از هر گونه آسیب دیدگی قبل از مسابقات مصون می دارد.
سعی كنید ضربات حریف را كنترل نمایید وهیچ وقت به نیرو ومقاومت خود در مقابل ضربات حریف اعتماد نكنید. بارها وبارها شاهد بوده ایم،افرادی كه خود قوی وحریف را ضعیف انگاشته اند،بازنده میدان مبارزه بوده اند. به هنگام مبارزه هرگز از عینك استفاده نكنید. حتی اگر شیشه های آن پلاستیك وایمن باشد. زیرا در صورتی كه شكسته شود ممكن است به درون صورت شما فرورفته ونتایج وخیمی بر جا می گذارد.
به هنگام مبارزه موهای خود را كوتاه نگه داریدویا آن را از صورت خود دور كنید تا مشكلی برای دید شما ایجاد نكند. ناخن های انگشتان دست وپا را كوتاه كنید وهر گونه حلقه وانگشتری را ازدست خود در بیا ورید. عینا این كار را برای ساعت،گردن بند وزنجیر انجام دهید.
اكثر داوران از شما می خواهند،هر گونه بانداژ در دست یا پای خود را باز كنید علت این كار این است كه اگر سالم نیستید پس نباید مبارزه كنید.بستن بانداژ بایستی با نظر پزشك صورت گیرد. برنامه های آموزشی وتمرینی بایستی بر اساس تاریخ تعیین شده برای مسابقات تنظیم گردد. آموزش باید مطابق با ساختار مبارزه بوده وبه صورت جلسات 2 یا 3 دقیقه ای در مقابل حریف تمرینی انجام شود.
نكته دیگراین كه،در مبارزه وبا حریف های مختلف از شگرد های گوناگونی استفاده كنید واز به كار گیری یك شگرد خاص وثابت اجتناب نمایید. همواره باید تجربه خود را افزایش دهید. و این امر میسر نیست مگر با تکرار و تمرین مبارزه در کلاس . مهمترین امر در کیوکوشین این است که هیچ وقت از مبارزه کردن با افراد کلاس حتی اگر هم قوی باشند نترسید. و همیشه آنها را به مبارزه دعوت کنید چون اون ترسی که در درونتان دارید جلوی پیشرفت شما را خواهد گرفت.
البته از این که می ترسید هیچ گاه خود را سرزنش نکنید چرا که مبارزات کیوکوشین واقعا سنگین است و حتی استوره هنرهای رزمی جهان (سوسای اویاما) نیز به گفته خود از مبارزه دادن میترسید و آخر سر با غلبه بر ترس خود تمامی حریفان خود را به زانو در می آورد. با اتکا به تمرینات خود دائم در حال تمرین کمیته باشید.
نگاره: نحوه آماده شدن برای مبارزه اولین چیزی كه در مورد مبارزه و رقابت باید مورد توجه قرار داد،تسلط نسبی بر تكنیك ها ودارا بودن آمادگی جسمانی است. ارزیابی حریف،عجله نكردن برای ضربه واعتماد به نفس از نكات بسیار مهم می باشد. عدم تفكر در مبارزه موجب آسیب دیدگی شما خواهد شد.(البته بعد ها یاد خواهید گرفت که در حالت بیفکری مبارزه کنید) در اینجا به برخی از مواردی كه بایستی در مبارزه مورد توجه قرار گیرند ،اشاره می شود. شما زمانی آماده مبارزه هستید كه: قادر باشید،حریف را تحت فشار قرار دهید وضربه های قدرتمندی را به او وارد نمایید. اجرای ضربات از روبرو را خوب تمرین كنید وهر لحظه بایستی آماده باشید تا در مقابل ضربه های حریف از خود دفاع كنید. خود را از تیر رس مستقیم ضربات حریف دور كنید وبا اجرای تكنیك مناسب دست یا پا سعی كنید ضربه مؤثر را به حریف خود وارد نمایید. وقتی كه حریف فن سختی را روی شما اجرا می كند گیج نشوید. حریف را به خوبی ببینید ،حملات او را دفاع كنید.با یك حركت صحیح ،به موقع و با فاصله درست پاسخ او را بدهید. سیستم تنفسی خود را افزایش دهید تا قادر باشید در مسابقات حداقل 3 راند 3 دقیقه ای مبارزه كنید. توصیه های مربی را فرا موش نكنید و دستورات وی را به دقت اجرا كنید. بایستی با قوانین و مقررات مسابقات آشنایی داشته باشید. دقیقا بدانید هر حركت چه امتیازی دارد،چه تكنیك هایی خطا محسوب می گرددودر صورت بروز رفتار غیر اصولی چه عواقبی در انتظار شما خواهد بود. برای این كه در مبارزه های تمرینی باشگاه آسیب نبینید،سعی نمایید نقاط حساس بدن خود را با محافظ های مخصوص بپوشانید. این عمل شما را از هر گونه آسیب دیدگی قبل از مسابقات مصون می دارد. سعی كنید ضربات حریف را كنترل نمایید وهیچ وقت به نیرو ومقاومت خود در مقابل ضربات حریف اعتماد نكنید. بارها وبارها شاهد بوده ایم،افرادی كه خود قوی وحریف را ضعیف انگاشته اند،بازنده میدان مبارزه بوده اند. به هنگام مبارزه هرگز از عینك استفاده نكنید. حتی اگر شیشه های آن پلاستیك وایمن باشد. زیرا در صورتی كه شكسته شود ممكن است به درون صورت شما فرورفته ونتایج وخیمی بر جا می گذارد. به هنگام مبارزه موهای خود را كوتاه نگه داریدویا آن را از صورت خود دور كنید تا مشكلی برای دید شما ایجاد نكند. ناخن های انگشتان دست وپا را كوتاه كنید وهر گونه حلقه وانگشتری را ازدست خود در بیا ورید. عینا این كار را برای ساعت،گردن بند وزنجیر انجام دهید. اكثر داوران از شما می خواهند،هر گونه بانداژ در دست یا پای خود را باز كنید علت این كار این است كه اگر سالم نیستید پس نباید مبارزه كنید.بستن بانداژ بایستی با نظر پزشك صورت گیرد. برنامه های آموزشی وتمرینی بایستی بر اساس تاریخ تعیین شده برای مسابقات تنظیم گردد. آموزش باید مطابق با ساختار مبارزه بوده وبه صورت جلسات 2 یا 3 دقیقه ای در مقابل حریف تمرینی انجام شود. نكته دیگراین كه،در مبارزه وبا حریف های مختلف از شگرد های گوناگونی استفاده كنید واز به كار گیری یك شگرد خاص وثابت اجتناب نمایید. همواره باید تجربه خود را افزایش دهید. و این امر میسر نیست مگر با تکرار و تمرین مبارزه در کلاس . مهمترین امر در کیوکوشین این است که هیچ وقت از مبارزه کردن با افراد کلاس حتی اگر هم قوی باشند نترسید. و همیشه آنها را به مبارزه دعوت کنید چون اون ترسی که در درونتان دارید جلوی پیشرفت شما را خواهد گرفت. البته از این که می ترسید هیچ گاه خود را سرزنش نکنید چرا که مبارزات کیوکوشین واقعا سنگین است و حتی استوره هنرهای رزمی جهان (سوسای اویاما) نیز به گفته خود از مبارزه دادن میترسید و آخر سر با غلبه بر ترس خود تمامی حریفان خود را به زانو در می آورد. با اتکا به تمرینات خود دائم در حال تمرین کمیته باشید.
۱-یک مبارز به هیچ گروهی تعلق ندارد:
گرچه او برای انجام هنرهای رزمی نهاد یا موسسه ای خاص دارد اماسعی می کند تا تکنیک هایی را از سایر سبک هاو افرادی که مبارزه سطح بالایی دارند برداشت نموده و مجموعه ای مرکب برای خود ایجاد کند.
۲ـ یک جنگ جو باید تکنیک های ساده ر ا یاد بگیرد:
تکنیک های او باید بر مهارت های کلی حرکتی وابسته باشد. اگر حرکتی بد و پیچیده و اشتباهی انجام شود شکست حتمی است. تکنیک های ساده که سریع تر و تند تر و درست اجراء می شود فرد مبارزه کننده را زنده و در حین مسابقه شاداب و باروحیه نگه می دارد .
۳ـ مبارزی که خوب تمرین می کند بهتر می جنگد:
هرچه با تلاشی بیشتر به تمرین بپردازید مبارزه ای ساده تر خواهید داشت. تمرین زیاد تنها با تمرین واقعی در صحنه های برخورد واقعی حاصل می شود و به قول معروف نابرده رنج گنج میسر نمی شود پس هر وقت که خسته شدید فورا تمرین رو ول نکنیدبلکه بر تمرین وتکنیک های خود اضافه کنید.
۴ـ یک مبارز در لباسی تمرین می کند که با همان نیز مبارزه واقعی دارد:
او باید با لباسی تمرین که می بایست در طی یک مبارزه واقعی پوشیده باشد . اگر عضو تیمی است باید با تمام نیرو و ابزار لازم که در ماموریت حمل می کند تمرین کند.
۵ ـ یک مبارز باید دارای وضعیت روحی مثبتی باشد:
او با این شعارها آشناست گفته هایی که این موضوع را القا می کند که همتای او هرگز تسلیم نمی شود. هر که شهامت داردو تکنیک برتر ودرست اجراءمی کند پیروز میدان خواهد بود .
۶ ـ یک مبارز انعطاف پذیر است:
در تمرین و مبارزه او هرگز فقط کاری را که دلش می خواهد انجام نمی دهد بلکه خود را با محیط و تغیرات مبارزه وفق میدهدوبا سنجیدن حریف در ثانیه های اولیه مبارز واجرای تکنیک های امتیازی می تواند فرد پیروز میدان شود .
۷ـ یک مبارز همه چیز را ارزیابی می کند:
او همواره تکنیک ها و تاکتیک های خود را می سنجد و مسایل را زیر سوال می برد و به دنبال راه هایی می گردد تا اطلاعات خود را افزایش دهد. او هرگز نمی گوید این راه تنها راه چاره است.
۸ ـ یک مبارز وضعیت فیزیکی خود را به خوبی حفظ می کند:
اگر چه عقل او نخستین سلاح وی محسوب می شود ولی با این وجود می داند که حفظ ترکیب و تناسب اندام به او کمک خواهد کرد که تکنیکهای خود را به موقع اجرا کند. اعتماد به نفس خود را افزایش دهد و نیروی تبحر خود را تقویت نماید.
۹ـ یک مبارز یک حرفه ای آرام و قوی است:
او ساده باقی می ماند. به خود نمی نازد. او صرفا به مبارزه به عنوان بخشی ضروری در شغل خود می نگرد و در سطح غیر حرفه ای به این مبارزه به چشم یک تمرین و یک ورزش و یک هنر رزم می نگرد و امید آن دارد که در زندگی روزمره هرگز نخواهد از آن استفاده ابزاری نماید. و یک جمله پند آموز ( دست بالای دست بسیار است ) .
۱۰ـ یک مبارز هرگز تعلیمات خود را متوقف نمی کند:
او همیشه درپی یافتن روش ها و تکنیک های برتر است حتی اگر هزینه ای را نیز متحمل شود. شاید امکان برخورد در نوع شغل یا زندگی خصوصی وی وجود داشته باشد در هر حال او باید مثل یک اسفنج باشد و هر طرح خوب آموزشی را جذب کند. نکتة مهم، بسیاری در فکر پیروزی هستند اما تنها تعداد بسیار معدودی میل به آماده سازی خود برای پیروزی دارند.
۱۱ ـ یک مبارز هرگز فراموش نمی کند که همیشه یک شاگرد است:
اگر یک تکنیک را از فردی آموخت او را به اسم مربی می شناسد و احترامش را تا ابد نگاه می دارد حتی اگر روزی از او فراتر رفته و از او سبقت گرفته باشد که اگر غیر از این باشد اصل مبارزه را فراموش نموده و قوانین ورزش را زیر پا گذاشته و باید از ابتدا درسش را شروع نماید.
۱۲ ـ یک مبارز هرگز در پایان مبارزه بدون تشکر از حریفش صحنه را ترک نمی کند:
او به خوبی می داند که اگر پیروز شده باشد با استفاده از نیرو و توان حریفش او را شکست داده و به پیروزی رسیده و اگر با شکست مبارزه را به انتها رسانیده باشد به خوبی واقف است که حریفش از او قدرتمندتر بوده و بیش از او به تمرین پرداخته است و بدین ترتیب او را به مبارزات بعدی فراخوانده تا با تمرین و فعالیت بیشتربتواند در مبارزات بعدی خود پیروز گردد.
مقام اولی تیم اسلام اباد غرب در بین ده تیم استان کرمانشاه
تاریخ مسابقه 18/11/92 مکان مسابقه شهرستان هرسین سالن خیبر
مقام اول :شهرستان اسلام ابادغرب ،مربی شیهان مهدی زرگوش
مقام دوم :شهرستان هرسین ،مربی شیهان نبی فتحی
مقام سوم :شهر کرمانشاه، مربی سن سی کلانتری
مقام چهارم :شهرستان جوانرود ،مربی سن سی ویسی
سخنان ارزشمند در کیوکوشین
* کاتا روح کاراته است *
*کیوکوشین خون سرخ می طلبد*
*کاراته با هزار روز تمرین شروع و با ده هزار روز به اوج خود می رسد*
*کاراته با تواضع شروع می شود و با تواضع به پایان می رسد پس همیشه متواضع باش*
*کسانی که از مبارزه می ترسند باید کیوکوشین را فراموش کنند*
اموزش کیوکوشین کاراته
اموزش کاتا و کومیته تا سطح قهرمانی در کلیه سنین
تدریس داوری بصورت تعوری و عملی و شرکت در مسابقات
زیر نظر قهرمان چند دوره سبک کیوکوشین ماتسوشیما کشور
و داور نمونه دو دوره مسابقات سبکهای ازاد کاراته غرب کشور
ادرس:اسلام ابادغرب اداره ورزش وجوانان سالن کاراته
شیهان مهدی زرگوش
همراه:09183560547
داور وسط (شوشین) به همراه داوران کنار (فوکوشین)ازسمت راست تاتمی بااحترام به سر داوروتاتمی
وارد شده داور وسط درجلو وداوران کنارپشت سر او می ایستند .سرداور یک قدم به جلو آمده وبه
سرداور اعلام احترام می کند(شین پانی ری)وبعد با چرخش از پای چپ ازسمت چپ چرخیده و رو به
تماشاگران اعلام (شومنی ری)می کندوداوران کنار رابه طرف جایگاه خودشان راهنمایی میکند.
سپس دو بازیکن را به طرف جایگاه خود باادای جمله (آکا دوزو موتنی ایچی)یعنی فایتر باند قرمزکه
ازسمت راست وارد می شود و(شیرو دوزو موتنی ایچی)یعنی فایتر باند سفید که از سمت چپ وارد
میشوددعوت می نماید سپس با کف دو دست به سوی سرداور اعلام احترام (شین پانی ری)می کند وبعد
به طرف خود اعلام احترام(شوشینی ری) می کند سپس دو فایتر رابا ادای جمله (اوتگانی ری) به
احترام به یکدیگر دعوت می کند سپس برای شروع اعلام (هاجیمه) میکند وبرای پایان مسابقه
(یامه)وبرای شروع مجدد از (زوکو)یا(سوکو)استفاده می کند .
بعدازپایان مبارزه نیز پس از ادای احترام شومنی ری -شوشینی ری-اوتگانی ری با گفتن( آکوشو )دو
فایتر را به دست دادن به هم دعوت میکند.
شیرو |
سفید |
آکا | قرمز |
شوشین | داور وسط |
فوکوشین | داور کنار |
شیای | داور وسط |
شیای جو | محوطه مسابقه |
شومن نی ری | احترام به روبرو |
شوشین نی ری | احترام به داور وسط |
اوتاگاینی ری | احترام به همدیگر |
مواته ری | برگشت 180 درجه |
هاجیمه | شروع |
یامه | قطع |
زوکو | ادامه مجدد مبارزه |
آوازاته | جمع بستن |
ایپون | امتیاز کامل |
وازاری | نیم امتباز |
هانسوکو | خطا |
چوئی | تذکر |
جنتن | جریمه |
شیکاکو | اخراج |
هانتی | اعلام رأی |
هاتا | پرچم |
میتومیزو | اتفاقی نیفتاده |
میزو | دیده نشد |
چوریتسوفومی | مساوی |
هیکی واکه | مساوی |
جوگای | خروج از محوطه مسابقه |
مینای | ندیدن |
کی کن | غیبت در مسابقه |
شای هوکی | عدم حضور در مسابقه |
کامائیته | گارد مبارزه |
آکوشو | دست دادن با یکدیگر |
تایکو | طبل |
جی کان | وقت |
انچوسن | وقت اضافه |
توری ماسن | مورد قبول وارد نشد |
کین تکی کوگکی | ضربه به کاپ |
گانمن کوگکی | ضربه به صورت |
تسوکامی | گرفتن |
شوتی اوشی | هل دادن |
کاکه نیگه | فرار از تکنیک |
جوگای چوئی | تذکر خروج از مسابقه |
زوتسوکی | ضربه با سر |
کاکای کومی | دست زیر بغل |
ای کاکه | ضربه دست به قسمت فوقانی بدن |
ایتامی واکه | آسیب دیدگی مجری تکنیک |
های گو کارانو کوگکی | حمله و ضربه به ستون فقرات حریف |
تا ارتای ته نو کوگکی | حمله و ضربه به حریفی که روی زمین افتاده است |
اصول اولیه داوری
هیئت داوران و هیئت تجدید نظر هر دو در مسائل داوری از قدرت مساوی بر خوردار هستند اما تصمیم نهایی بر عهده سر داور است. مدت مبازه آزاد 3 دقیقه میباشد مدت هر مبارزه مجدد در وقت اضافه 2 دقیقه میباشد. در شرایط لازم و در صورت موافقت سر داور می تواند اجازه وقت اضافه دیگری را بدهد.
مبارزه آزاد
اصول مقدماتی
1.مدت یک مسابقه 3 دقیقه می باشد و زمان مبارزه مجدد 2 دقیقه می باشد مسابقه دهنده در صورتی برنده اعلام می شود که:
- یک امتیاز کامل را داشته باشد
- دو نیم امتیاز گرفته باشد که جمعا می شود یک امتیاز کامل
- با تصمیم داوران برنده اعلام شود
- حریف توسط رای داوران از بازی اخراج شود یا بدون عذر موجع از شرکت در مسابقات خود داری کند.
پیروزی با امتیاز کامل (ایپون)
به جز تکنیکهایی که به عنوان خطا محسوب می شود ضربات سنگین دست و لگد شدید و غیره که حریف را بیش از 3 ثانیه نقش بر زمین کند یا اینکه باعث شود تمایل به ادامه مبارزه نداشته باشد یک امتیاز کامل به حساب می آید.
دریافت نصف امتیاز (وازاری)
به جز تکنیکهایی که به عنوان خطا محسوب می شود ضربه سنگین دست و لگد و ضربات دیگر که حریف را نقش بر زمین می سازد یا اینکه بعد از سر پا ایستادن تا مدت کمتر از 3 ثانیه قادر به مبارزه نباشد ولی مجددا بخواهد به مبارزه به پردازد در این صورت یک نصف امتیاز کامل داده می شود همچنین زمانی که یکی از حریفها بر اثر ضربه خوردن حریف مقابل تعادل خودش را از دست بدهد اما به زمین نخورد نصف امتیاز کامل محسوب می شود.
شدیدترین عذاب روز قیامت برای کسانی است که در مقام تاریخ به گفت و گو عدالت را می ستایند اما در عمل به عدالت رفتار نمی کنند (امام صادق ع)
در هنگام داوری چون گمان بد بری قضاوت نکن و چون حسد بری پیگیری مکن (رسول اکرم)
حضرت علی (ع) فرمودند:
در بین مردم آن کس از همه قوی تر است که تسلطش بر هوای نفس خویش، بیشتر باشد.
آرزو دارم در حال تمرین کردن روی کف دوجو از دنیا بروم نه در بستر خواب
همانند بلوط کهنسالی که در سر جای خود پا بر جا و مقاوم می ماند و همان جا به آرامی میمیرد.